Monday, 10 December 2012

It's You 2

"I won't let this little things slipped out of my mouth"


"Kenapa lambat sangat nak toleh?" Lelaki yang berdiri dihadapannya dipandang dengan pandangan yang tak boleh ditafsirkan.

Sebabnya? Dia sendiri tak tahu nak describe apa dia rasa sekarang. Gembira,marah, terkejut? Perasaannya bercampur baur.

Dah 5 tahun. Tak sangka boleh jumpa Amir. Amir Afzan. Ya,sebaris nama yang dia cuba lupakan,yang bagi dia satu rasa yang dia tak pasti.

Sempat dia buat perbandingan antara Amir yang dulu dia kenal dengan Amir yang tengah berdiri dihadapannya sekarang. Sama. Langsung tak berubah. Mungkin gaya dan personalitinya sedikit matang dari dulu.

Dia tersedar dari lamunannya. "Kenapa lama sangat baru you muncul?" Adhwa menjawab dengan soalan. Amir tersenyum 5 saat. Senyuman itu yang Adhwa rindu. Senyum yang boleh jadi penawar bila dia resah dengan berjuta masalah dunia.

"Flight I delay." Amir menjawab selamba.  Lima tahun lepas, mereka pernah buat deal nak jumpa di McD tapi tak berhasil. Dan selepas lima tahun mereka jumpa semula. Ironinya di depan McD lagi. Kebetulan atau telah tersurat oleh-Nya?

"Kenapa baru sekarang? Kenapa bukan 5 tahun lepas?"

"Dah jodoh sayangg" Amir masih dengan nada bergurau. Amir senyum lagi.

"Jangan senyumlah. Orang tengah marah ni."

"Takpa. You nak marah I berapa lama pun tak kisah tapi can we eat first? Laparrr" Ya. Itu tujuan dia ke sini. Dia tak sarapan lagi.

"Okay." Pendek jawapan dari Adhwa. Kalau Amir tak cakap pasal makan, dia memang akan lupa dengan perut dia yang berbunyi masa drive tadi.


**

Amir memilih tempat duduk di tepi tingkap. Adhwa yang mengikut di belakang hanya ikut serta.

"You never change right?" Adhwa bersuara.

"And i will never change. I am still Amir Afzan that you used to know."

"Well. Let see..."

"Wait. Kerja kat mana?"

"Should I tell you?"

"You must."

"For what?"

"In case rindu,boleh datang melawat you. I kerja dekat bangunan depan tu,tingkat 18." Tanpa disoal Amir memberitahu.

"Macam I peduli you kerja dekat mana, bahagian mana, jawatan apa and etc."

"You cares. Manager of H&R. Anything else to ask?"

"Yes. Can we eat now? Perut I dah berdondang sayang tiga kali dah!"

"I heard just now but two times. Yang ketiga bila berbunyi? Hahahahaha" Amir ketawa sampai meja sebelah buat jelingan tajam. Distracted dengan ketawa si gajah. Seriously Adhwa, bila kau dengar gajah ketawa?

"What?! You heard it! Aih, malunyaaa!" Adhwa meraup mukanya. "It's the first one actually. Masa I tengah drive. I kerja tingkat 16, the same building as you."

"Hahahah. Tak payah nak malu dengan I. Macam tak biasa."

"Five years Amir. I didn't get any call or text from you. Obviously, rasa pelik." Tanpa dipinta, Adhwa meluahkan rasa hatinya.

"Oh, eat first." Amir tak nak panjangkan cerita. Spoil mood dia. Spoil mood Adhwa. "Later, I promise. We will talk about this."

**

No comments:

Post a Comment